Dlaczego ludzie uprawiają sport?

Jeżeli uprawiasz sport, to zapewne doskonale zdajesz sobie sprawę, jak istotny element w życiu on stanowi. U każdego sportowca był taki moment, w którym zrozumiał on, że sport pełni w jego życiu bardzo ważną rolę. Osoby, którym z aktywnością fizyczną nie po drodze, nie zawsze wiedzą, z czego wynikać może ta pasja, w końcu sport dla wielu stanowi nieprzyjemny obowiązek. Jak to jest, że jedni kochają ruch, a inni wręcz go nienawidzą? Co przekonuje ludzi do sportu i po co to robią?

Jakie pozytywy niesie uprawianie sportu?

Poprawa krążenia i wydolności fizycznej, utrata zbędnych kilogramów, niesamowita moc endorfin – to tylko niektóre z niezliczonych zalet sportu. Wielu nazywa je „hasłami oklepanymi”, ponieważ nie każdy je rozumie. Wszystko zależy od naszego podejścia do zdrowia, do swojego ciała i aktywności fizycznej. Niektórzy koncentrują się na tym bardziej, inni mniej. To tak jak ze zdrową żywnością – kto ma świadomość własnego organizmu i szkodliwego wpływu przetworzonego jedzenia, ten będzie koncentrować się na dostarczaniu sobie jedynie tego, co dla niego dobre.

Pamiętajmy, że sport nie musi od razu oznaczać zawodów czy biegania po kilkanaście kilometrów dziennie. Sport to także mniej wymagająca aktywność fizyczna, jak spacer, czy też jazda na rowerze. Warto próbować uprawiania chociażby tych łagodniejszych dyscyplin, aby przekonać się, jak wielką moc pozytywów niosą dla naszego funkcjonowania.

Regularne treningi wiążą ze sobą szereg korzyści dla całego organizmu. Jedną z nich jest zapobieganie zanikowi sprawności fizycznej. Jest to szczególnie istotne, jeśli prowadzimy siedzący tryb życia i większość dnia spędzamy na przykład w biurze. Wówczas przy najlżejszej aktywności, takiej jak wejście po schodach na pierwsze piętro odczuć można poważne zmęczenie i przeciążenie serca. Jest to wysoce niebezpieczne, dlatego warto stopniowo wprowadzać chociażby drobną aktywność do swojego życia.

Kolejną zaletą jest utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Codzienne ćwiczenia znacząco poprawiają metabolizm, a więc zużywamy więcej kalorii, a przy tym nie przybieramy na wadze. Wiele osób dąży do pewnego stanu sylwetki, który chce następnie utrzymać. Na początku droga może być trudna, bo wymaga to dużego zaangażowania, ale później ćwiczenia wchodzą w krew. Dodatkowo wizja zaprzepaszczenia wielu miesięcy pracy nad ciałem poprzez odpuszczenie sportu jest dla większości nie do przyjęcia, dlatego zostają oni przy tym na kolejne lata.

Przyczyną, która sprawia, że do sportu można zastosować powiedzenie „apetyt rośnie w miarę jedzenia”, są osiągnięcia. Nie da się ukryć, że dla ludzi ogromne znaczenie ma tak zwany system kar i nagród. Jeżeli uda nam się coś osiągnąć, wówczas czujemy się lepiej, szczególnie jeśli jest to zwieńczone aprobatą ze strony innych osób. Kto nie lubi zadowolenia z samego siebie? Jest to po prostu efekt znalezienia czegoś, w czym jest się dobrym.

Sport to również odpoczynek dla umysłu. Mimo, iż ciało się męczy, nasz mózg się relaksuje. Nie bez powodu osobom pracującym umysłowo poleca się robienie przerw na rozciąganie lub wykonanie kilku pajacyków. Treningi pozwalają w pewien sposób uciec od problemów, nie myśleć o nich. Pomagają także się z nimi uporać, co wynika w dużej mierze z dawki endorfin, jaką serwuje nam aktywność fizyczna. To właśnie od hormonów szczęścia często uzależnieni są sportowcy. Uwielbiają to, jak czują się po treningu, bo to nie tylko radość, ale także satysfakcja i uczucie spełnienia.

Motywów, dla których sportowcy tak kochają aktywność, jest naprawdę wiele. Każdym zapewne kieruje coś innego, ale korzyści z reguły są te same: piękna sylwetka, świetny nastrój, nauka pokory i systematyczności, ogólna poprawa zdrowia, samodoskonalenie i wiele innych. W związku z tym warto regularnie ćwiczyć, by przekonać się na własnej skórze, że sport to jedyna zdrowa używka.