Koniec kariery sportowej – jak sobie z nim poradzić?

Każdy, kto przez wiele lat uprawiał sport regularnie, głównie zawodowo, doskonal wie, jak trudną decyzją jest rezygnacja z niego. Powodem zakończenia kariery sportowej może być między innymi poważna kontuzja, wypadku losowe, czy po prostu wiek. Niezależnie od przyczyny, rezygnacja z kariery sportowej powoduje ogromny stres. Zdarza się, iż jest to tak silne, że objawy tych nerwów zaczynają przypominać zespół stresu pourazowego. Najważniejsza jest wówczas obecność bliskich, a także osób, które były dla nas przewodnikami w tej drodze, w szczególności trenerów. Jeśli sportowiec nie ma dla siebie wizji na przyszłość, nie wie, w co mógłby się zaangażować po zakończeniu sportu i nie posiada żadnych innych pasji to ryzyko długotrwałego i niebezpiecznego stresu jest jeszcze większe. W związku z tym konieczne jest podjęcie działań w tym zakresie, by pomóc sobie uporać się z zamknięciem pewnego etapu w życiu.

W jaki sposób można pomóc sobie, by uniknąć trudnego okresu po zakończeniu kariery sportowej? Należy zacząć od tak zwanego treningu mentalnego, który pozwoli Ci regulować emocje. Trening ten opiera się na psychologii sportu, kinezjologii, coachingu, psychologii pozytywnej, a także na fizyce kwantowej. Prowadzi go psycholog sportowy, który pomaga określić dalsze cele sportowca. Poza treningiem mentalnym warto także usiąść i zastanowić sobie, jakie zasoby posiadasz, jakimi talentami dysponujesz, co lubisz robić i jakie są Twoje mocne strony. Dobrze jest też wykonać pewien plan aktywności na najbliższy okres i znalezienie sobie różnego rodzaju szkoleń czy kursów, które nie mają związku z uprawianiem sportu.

Rezygnując ze sportu musisz pamiętać, że jest to podobne do zmiany pracy, w której spędziłeś kilka lub nawet kilkadziesiąt ostatnich lat. Nie jest to łatwe, bo przywiązanie robi swoje, ale należy pamiętać, że koniec jednego etapu oznacza początek drugiego. Poza tym to, że kończysz karierę sportową nie oznacza, że kończysz też sport w ogóle. Możesz nadal realizować swoje pasje, nawet jeśli nie będą one wiązać się z różnego rodzaju zawodami. Także rezygnacja ze sportu ze względu na wiek czy stan zdrowia nie musi niczego przekreślać. Jest masa innych dyscyplin i zapewne znajdziesz coś dla siebie, chociażby nordic walking czy pływanie, które w takim samym stopniu mogą dostarczać endorfin.

Co jeszcze ułatwi Ci etap kończenia kariery sportowca? Z pewnością ułożenie pewnego planu na każdy dzień czy miesiąc. Trenując przywykłeś zapewne do swego rodzaju rutyny. Działałeś wedle określonego schematu, dzięki któremu nie musiałeś zastanawiać się, co będziesz robić. Stworzenie planu pozwoli Ci nie tylko łatwiej znieść „odwyk” od sportu, ale także ułatwi Ci rozwój, ponieważ w ten sposób będziesz wyznaczać sobie cele.

Doskonałym rozwiązaniem jest również zaangażowanie się w wolontariat, by doradzać młodym, którzy chcą zostać profesjonalnymi sportowcami. Dzielenie się doświadczeniami i uczenie innych, w jaki sposób mają działać da Ci satysfakcję i sprawi, że poczujesz, jakby rezygnacja z praktykowania sportu na rzecz pomagania innym była czymś w rodzaju awansu.

Niezwykle ważnym elementem w drodze do zaakceptowania braku zawodowego sportu w Twoim życiu jest zdanie sobie sprawy z tego, że właśnie wkraczasz w okres, w którym będziesz mieć czas właśnie dla siebie. Zastanów się nad swoimi skrywanymi pasjami i marzeniami, a następnie zacznij je realizować. To jak wakacje, które przecież dla każdego człowieka są czymś długo wyczekiwanym. Zacznij poświęcać czas swoim bliskim, skup się na nich i na sobie, a nie na tym, co się zakończyło. Głębokie przeżywanie zaprzestania kariery sportowej do niczego Cię nie zaprowadzi. Czas i tak upłynie, więc nie zmarnuj go na bezcelowe zamartwianie się. Skup się na tym, co tu i teraz. Zapisz na kartce wszystkie swoje dotychczasowe dokonania i wspomnienia, a następnie narysuj pod nimi linię. To pomoże Ci zrozumieć, jak wiele zrobiłeś i tym samym jak wiele jeszcze zrobić możesz. Pomyśl, co poza sportem lubisz robić najbardziej. Może pasjonowało Cię zdrowe gotowanie, które było pomocne w Twojej karierze? Jeśli tak to zacznij gotować dla siebie, dla bliskich i dziel się tym z innymi, chociażby poprzez bloga, na którym zamieszczać będziesz swoje porady wynikające z doświadczenia. Nie masz pojęcia jak ogromna popularnością cieszą się tego typu blogi! Twoje doświadczenie i rady są niezwykle ważne i to o tym powinieneś przede wszystkim pamiętać.